Boomhuis Lezingen
Muzikale Lezing van Jacqueline van der Zee

Onder de titel “En toch is het leven schoon en zinrijk”brengt pianiste en liedjesschrijfster Jacqueline van der Zee op zondagmiddag 19 mei 2019 in het Boomhuis een muzikale lezing over de Joodse schrijfster Etty Hillesum (1914 – 1943).

Het verhaal van Etty Hillesum betekent inspiratie voor al diegenen die denken dat de omstandigheden tegen hen gericht zijn en dat hun doel onbereikbaar is. Haar teksten zijn juist zo indringend, omdat zij geconfronteerd werd met de kwetsbaarheid van de mens. Zij bevond zich in een noodsituatie (WO II), het laagje vernis van de beschaving was eraf. Ze had te maken met de oer-aspecten van het leven: dood, onvrijheid, honger en angst. Haar teksten zijn daarom puur en eigen, ontdaan van alle franje.

Verlangen we tegenwoordig ook niet meer en meer naar die puurheid? Willen we de noodzaak van het leven niet dichter bij ons voelen? Hoe kunnen we de essentie van het leven zoeken met al het geschetter en getwitter in onze oren?

Etty Hillesum is in staat om tijdens een van meest gruwelijke periodes in onze geschiedenis haar puurheid en ware potentieel te ontdekken en daarmee kan ze niet alleen zichzelf innerlijke rust geven, maar ook vele mensen tot steun zijn in het doorgangskamp Westerbork.

De lezing over Etty Hillesum geeft een samenvatting van haar dagboek ‘Het verstoorde leven’ waarin 6 thema’s als rode draad door haar leven heen lopen. Haar angst(om toe te geven aan haar schrijverstalent), haar intensieve maniervan leven versus haar depressies, haar verhouding met mentor en coach Julius Spier (man/vrouw), haar volharding, deoorlogen uiteindelijk haar rotsvaste geloof en vertrouwen in God.

Ieder thema wordt afgerond met een muzikaal intermezzo. En de middag sluiten we af met een drankje zodat we in de gelegenheid zijn om nog even na te praten.

Datum en Tijd: 19 mei van 14:00 tot 17.00 uur ( lezing duurt anderhalf uur)
Kosten: € 17,50 aanmelden voor deze middag is gewenst via: hetboomhuisdelft@gmail.com

Contact

Het Boomhuis Delft
Beukenlaan 2A, 2612 VC Delft
Contactgegevens: Marcelle Weevers
mobile: 06-53 97 11 11
KVK: 72786698
CRKBO registratie
E: hetboomhuisdelft@gmail.com